Olvastam ma valami nagyon érdekeset!

Megjelent az érettségi vizsga követelményeiről szóló rendelet módosítása. Ez már a jövő évi érettségire is vonatkozik, így akik a héten végzősként ültek be a középiskola padjába, már eszerint készülhetnek.

2017-ben lép életbe a magyar nyelv és irodalom érettségit érintő változás is. Az egyik legfontosabb, hogy ezentúl nem hibapontok járnak majd a szörnyű helyesírásért, hanem azért járnak plusz pontok, ha végre eltalálja a diák, hogyan is írják a „különbség” szót helyesen, vagy ha nem használja a „vok"-ot a vagyok és a „sztem"-et a szerintem helyett. Ezentúl az sem számít hibának, ha a diák nem tudja helyesen használni a -ba/-be, -ban/-ben ragot.

Süllyedünk kéremszépen!

Ezentúl mindenki legálisan, sőt, törvényesen lehet hülye… akarom mondani hüje!

Értem én, haladni kell a korral. Véletlenül se tanulják meg a hamvas lelkű kamaszok a magyar nyelvtant. Minek is terhelni őket még ezzel is, hiszen majd a helyesírás ellenőrző úgyis kijavítja…

Már ha érti/érdekli egyáltalán miért van aláhúzva pirossal, amikor az „úgy jó”!

Az, hogy egymás között érthetetlen rövidítésekkel kommunikálnak, meg ékezetek nélkül, még megértem, legyen! (Itt jegyezném meg, hogy a „vok”-tól eret vágok! Azt meg hogy „h”-t írnak a „hogy” helyett, csak a 160 karakteres sms időszakban tudtam elfogadottnak tekinteni!) De hogy egy MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGIN se legyen alapkövetelmény a helyesírás, ez azért elég gáz szerintem!

Egy angol nyelvvizsgán is elkaszálnak, ha szörnyű a helyesírás! Ott követelmény! Az anyanyelveden meg nem kell tudni… ki érti ezt?

Végül is egy rendkívüli matek zseni nyugodtan írhatja, hogy:  

-„Sztem ha így fojtatom, megkapom a nobel dilyat, amit majd kiteszek a konyhában, h mindenki lathassa.. LOL!”

 

"Egy kincse van minden nemzetnek adva. Míg azt megőrzi híven, addig él. E kincs neve: az édes anyanyelv." (Jókai Mór)